fredag 19 mars 2010

Tidskrift for Norsk Alpin Klatring 09



Förra året kom 1:a utgåvan av denna tidskrift som främst berör klättring bortom block och crags. Tonvikten har varit norska nybestigningar och anmärkningsvärda repetitioner i lite större berg i Norge så väl som runt om i världen, något av en norsk motsvarighet till AAJ. Nu verkar det bli en annal publikation och i år har man klivit upp ett par pinnhål vad gäller layout, papperskvalité, innehåll och omslag. Ett par rejäla pinnhål. Utan att dra på allt för stora växlar kan jag nog säga att den inte ligger långt undan amerikanska Alpinist som nog har stått som nån slags förlaga. En stor eloge till Mårten Blixt och hans redaktion, Bjarte Bø, Geir Arne Bore och Audun Bratrud, alla namnkunniga figurer i norsk klätterkultur med gedigna klätter-CVn innom sina gebit.

I årets utgåva kan vi läsa rapporter från norska (samt ett par hang arounds) irrfärder i Alaska, Patagonien, Grönland, Himalaya samt en hel del från vårt kuperade grannland av såväl infödda som tillresta. Vi får även läsa om hur det kom sig att Andreas Klarström blev deporterad till Sibirien samt en överblick av historiska genombrott för norsk klättring av Ben Johnsen och visst minsann, nog slank det med en artikel om Font och en krönika om norsk sportklättring, den alpina prägeln av bladet till trots. Bland skribenterna hittar vi namn som Philippe Batoux, Bjørn-Eivind Årtun, Einar Landmark, Marco Prezelj, Sjur Nesheim, Trym Saeland plus många fler. Behöver jag säga att den är späckad med vackra, inspirerande och högkvalitativa bilder. Mycket läsning helt enkelt.

Hela härligheten går loss på 100 kr och är ett fynd jämfört med dryga tvåhundringen för Alpinist. Vill man ha tag på den kan man skicka ett mail till mig, erikmassih@hotmail.com. Ska försöka distribuera ut det till lämpliga POPs när jag kommer hem.
Nu far vi till Katalonien för lite pocket paddeling.

måndag 15 mars 2010

Hyk-psyk...

har det pratats om. Jag vill mer kalla det för psyched. Hykieberget, galet coolt retroberg med utvecklingspotential. Go there!

Vit Magi, 7+, 50 m,
Flodin, Hedman, Hellberg, 94, Foto: Ted Ekberg





Kasper Kotake, lokal aktivist och
mytomspunnen bergskarl följer.

Samtliga bilder Foto: Ted Ekberg

onsdag 10 mars 2010

Inspirerad...

av säsongstart på Svanvik,
av Restorparn som är på god väg att göra integralen av stora väggen på nämnda crag,
av Manges rövarhistorier från Patagonien,
av vårens framfart,
av The Undertaker,
av Petters boulderprojekt
av hela jävla Bohuslän,
av kappsolning på munkedalsisarna,
av Hannas entusiasm,
av den sammes Juvsöjlabestigning,
av att vi far till Katalonien igen snart,
av ljuset,
av sommarplaner,
av Petters å Hannas torp,
av det mesta just nu faktiskt.
Kort och gott, Inspirerad.


The Undertaker, mycket välväxt



Mange hugger de sista placeringarna på Undertaker


Galten från El Chalten